Quantcast
Channel: 29 GRADER
Viewing all 451 articles
Browse latest View live

Mangostan - hur man öppnar frukten

$
0
0
Min favoritfrukt MANGOSTAN, eller mangosteen som den heter på engelska, eller manggis som den kallas i Indonesien. Eller FRUKTERNAS DROTTNING som den också kallas, efter att Englands drottning Victoria blev så förtjust i den och ansåg att det var den allra bästa och finaste exotiska frukten. Själv är jag inte sen att hålla med, för hur kan man inte älska denna underbara söta frukt. Vars smak jag skulle beskriva som en blandning av alla goda exotiska frukter i ett.
Innanför det rödaktiga och ganska tjocka skalet gömmer sig vita klyftor, vissa av dem med en kärna i sig. På undersidan av frukten kan man se en utbuktnad som i formen liknar en blomma. Och räknar man dessa "blomblad" får man reda på hur många klyftor som döljer sig inuti.

För att öppna en mangostan kan man såklart använda kniv och skärbräda eller någon annan fräsig utrusning om man nu har det tillhanda. Eller så placerar man helt enkelt frukten mellan sina händer, med toppen pekande utåt (åt samma hålla som tummarna pekar eller inåt magen). Sen pressar man ihop händerna och frukten delas då på mitten, i två delar. Sen kan kan man enkelt plocka ut och äta upp de försvinnande goda klyftorna. Men spotta ut kärnorna såklart.





Att göra på Bali - 10 tips

$
0
0
TEMPEL
Kulturen på Bali är en stor del av ön, därför bör man besöka minst ett tempel då man är på Bali. Tex Tanah Lot som är det mest kända och ligger utmed kusten i söder. Eller Gunung Kawi som ligger inåt ön, utanför Ubud, och skiljer sig en hel del från andra tempel tack vare sina enorma stenstatyer i bergen. Det templet är en personlig favorit, precis som det gigantiska modertemplet Pura Besakih som ligger på sluttningen av vulkanen Gunung Agung. Även templet Pura Luhur Lempuyangan (bilden nedan), på östra Bali, är en mäktig upplevelse. Beläget högst upp på ett berg, där man längs vandringen till toppen ser fantastiska vyer och kan besöka totalt 7 tempel (tar dock många många timmar). För att besöka tempelområden behöver man bära sarong (vilket oftast går att hyra utanför) och som kvinna finns ytterligare en regel; har man mens eller är gravid anses man som oren och får inte gå in på något tempelområde.

SURF
Bali kallas för surfarnas paradis och det är inte för intet. Längs hela södra kusten rullar större vågor in och ger ön en uppsjö av surfbryt. Allt från strandbryt till revbryt och Bali stoltserar med vågor i världsklass. (Några av världens största surftävlingar hålls vid tex Uluwatu och Padang Padang ute på Bukithalvön). Möjligheten till att lära sig surfa på Bali är därav enorm. Det finns surfcamps, endagskurser och privatlärare per timme. Vid de flesta stränder finns även surfbrädor att hyra och det kostar inte mycket. Bali beskrivs många gånger som en bra plats för nybörjare, men jag skulle inte rekommendera någon att hyra en bräda på stranden och bara ge sig ut. Både för att det finns regler och mycket att lära vad gäller surfing (och det går fortare att lära sig med en lärare), men också för säkerhetens skull. Bali har många  "elaka vågor". Vi har själva sett enbart brädor komma upp på stranden och hjälpt till att leta efter människor utan resultat.

ÄVENTYR
För den som söker det härliga ruset av adrenalin som pumpar genom kroppen har ön mycket att erbjuda. Det finns allt från forspaddling, kross, repelling nedför vattenfall, fyrhjuling, hästridning, mm. En personlig favorit är att köra terrängfordonet Finn Komodo vid den lilla bergsbyn Munduk på norra Bali. Så jädra coolt fordon! Och när guiden sa ""The roadwe will takenowsometimes makes peoplecry..." ja då var vi fast av förtjusning.

RISFÄLT
Lokalbefolkningen må säga ”vad är så speciellt med risfälten”, medan turisterna flockas vid dessa enorma gröna vidder och säger wow. Risfält har prytt vykort från Bali sedan urminnes tider och är verkligen något som satt Bali på kartan. Under ett besök på ön är det näst intill omöjligt att inte se dessa fina landskap, men det är ändå värt att åka på en utflykt för att verkligen se dem på riktigt. Strax norr om Ubud finns tex Tegalallangan (bild nedan), där det är fint att äta lunch och blicka ut över de stora dalarna av risfält. Längre inåt ön finner man även risterrasserna vid Jatuluwuh, som är ännu mäktigare och pampigare.

SPA & MASSAGE
Massage och spa är något som finns att hitta i nästan varje hörn. Och det finns nog lika många spa´n som det finns olika priser. Man kan hitta enkla massagebehandlingar från 30kr så väl som lyxiga sådana för över 1000kr. Min favorit i den billigare kategorin är The Natural 2 som ligger på Benesari Street, mitt i Kuta. Det är ingen oas, där finns ingen pool, stora stenstatyer eller blomsterarrangemang eller lummig trädgård. Nej, The Natural 2 är en enkel mindre lokal med beigemålade väggar och endast 8 massagerum bakom tyggardiner, samt 6 stycken massagestolar. Men det är rent och ordentligt. Personalen är jättetrevlig, välutbildad och de vet verkligen hur en bra massage ska ges. Priset för 30 min rygg och nackmassage är 45.000Rp (ca 30kr), vilket i min värld gör detta till ett av Bali’s mest prisvärda och bästa spa. 


CAFÉ
Seminyak har blivit ett mecka vad gäller moderna caféer. Trendiga, dyra, hippa, coola, veganska, färgstarka osv. Shelter (över Nalu Bowl) är en personlig favorit, så även Café Organic och lilla lugna The Coffee Library. Men även surfbussen On The Juice i Kuta förtjänar att nämnas och besökas om man suktar efter en god juice vid stranden.

BAR / BEACH CLUB
Bali har idag många imponerande barer och populära beach clubs. Där finare kläder förväntas och plånboken kommer känna sig ungefär som i Sverige, för här har man lämnat uttrycket "Bali-billigt" bakom sig. The Rock Bar i Jimbaran (bild nedan) är ett sådant ställe, Men det är svårt att inte säga annat än att det är ett jäkligt läckert ställe. Byggt på klippor och man åker linbana för att komma ner. I Seminyak hittar man även strandnära Potatohead Beach Club. Där första intrycket också är wow, men med mer förvåning till en början. Entrén är annorlunda, fasaden stor, cool och byggd av färgglada fönsterluckor. Ingången slingrar sig in i en gång som skulle platsa i lustiga huset. Men stället imponerar, både vad gäller pool och drinkar. Och insidan är faktiskt inte alls så "konstig" eller annorlunda som dess yttre fasad.

NATURUPPLEVELSE
Vattenfall är mäktiga naturkrafter svår att inte beundra. På Bali finns även dessa i mängder. Vissa svåra att nå och kräver mer av dig som person, tex Sekumpul på norra Bali. Där behöver man både gå en del höjdmeter och vada genom floder för att nå fram. Men oj så vackert! Stort plus är även antalet få turister. I motsats till detta mer avlägsna vattenfall finns i söder Tegenungan (bild nedan), dit det är enklare att ta sig (skulle nog säga ett av Balis enklaste vattenfall att nå). Därav är det betydligt mer poppis bland turister. Det finns små stånd längs vägen ned och vattenfallet nås via en enkel liten promenad.


MATKULTUR
Man får inte besöka Bali utan att äta antingen Mie Goreng (kryddiga nudlar med grönsaker), Nasi Goreng (stekt ris med grönsaker och kyckling) eller Satay Ayam (kycklingspett med jordnötssås). Vill man förstå och lära sig ännu mer om deras matkultur kan jag varmt rekommendera Paon Cooking Class, där en fantastisk kvinna med mycket humor under några timmar lär ut åtta finare typiska Bali-rätter.



BOENDE
Många som reser till Bali idag lockas av hotell utöver det vanliga, och ön har en uppsjö av fantastiska boenden att välja mellan. Några personliga favoriter i den dyrare kategorin är Hanging Gardens Of Bali, Komaneka at Bisma och Villa Kalisha. Samtliga belägna vid Ubud, det förstnämnda en bra bit utanför, det andra mitt i Ubud och det tredje strax utanför. Villa Kalisha är det mest prisvärda (bilder nedan), där man har ett helt hus för sig själv (max 4personer), egen pool och privat kock. Där kommer man även närmast lokalbefolkningen och det riktiga Bali. Villan är vackert beläget i en ravin och man behöver gå över ett risfält för att komma fram.




STRÄNDER 
Vid Lovina i norr finner man de svarta stränderna och det lugna vattnet utan vågor. Den lilla byn Pemuteran i nordväst är även ett guldkorn för såväl barnfamiljer och de som vill snorkla eller finna lugn och ro. Självklart finns också barnvänliga stränder i söder, tex Sanur och Nusa Dua. Men öns finare stränder är enligt min mening förknippad med surf och ligger på södra sidan av Bali, ute på Bukithalvön som i sig är mycket vackert. Där ligger bla Suluban Beach och Padang Padang (bilden nedan). Två stränder kantade av klippor och där man behöver gå genom en grotta för komma ner (eller igenom för att nå ytterligare en strand vid lågvatten). Även Balanganär en fin surfstrand med enkla warunger (lokala restauranger) längs strandkanten och där solstolar går att hyra för en billig peng. (Mer om stränder på Bali finns att läsa här).

Deus Café - motorcyklarnas restaurang

$
0
0
Här möter gummi porslin, kaffe bensin, och sadlar rustika träbord. DEUS CAFÉ som man hittar bland risfälten i Canggu beskriver sig själv som "The tempel of enthusiasm", och är en plats där motorcyklar och middagar bokstavligt talat kolliderar. Deus EX Machina gör huvudsakligen motorcyklar, specialtillverkade sådana. De tar in motorcyklar, plockar ner dem i beståndsdelar och bygger sedan upp dem igen, men till helt nya modeller. Denna MC-shop som lätt får folk med rätt intresse att dregla, utgör själva hjärtat av Deus Café. Vilket jag egentligen hellre skulle kalla för restaurang än café. Men själva menyn beskriver de bäst själva:
From our spicy Thai chicken to our custom baguette grinders and unique sushi fusion, Deus café built their menu the same way they make motorcycles and surfboards: straight from the gut.






Personligen så gillar vi motorcyklar, vi älskar surf och tackar aldrig nej till en god bit mat. Så med det i bagaget, hur skulle vi inte kunna gilla Deus Café? Bra fråga. Men slänger man in en gnutta kräsen i den kappsäcken så får stället inte toppbetyg vad gäller maten, men ett starkt VG (väl godkänt). Helheten däremot sträcker sig längre. Inramningen, atmosfären, omgivningen med risfält, liveband och en lite smått galen (läs underhållande kock) på det, gör det här stället värt att besöka. Priset för en varmrätt ligger mellan 65.000-160.000Rp (ca 45-110kr).




JL Batu Mejan 8 - Canggu - Bali - Indonesien

En miniresa till Japan - Yasuragi Spa

$
0
0
Veckans två första dagar spenderade vi på YASURAGI SPA strax utanför Stockholm, för att fira min födelsedag. Bland varma källor, nya smaker, intressanta intryck och en rejäl dos avkoppling. Väldigt välbehövligt och otroligt skönt. Detta var mitt första besök vid Yasuragi, ett spa som skiljer sig rejält från alla andra jag varit på i Sverige. Det var lite som att kliva in i en ny värld, som att besöka Japan på en miniresa. Både vad gällde intryck, känsla och lärdom. Miljön var avskalad och sval, men blev i alla sin enkelhet vacker.
Vid incheckning fick vi badkläder, varsin Yukata (japansk bomullsrock) samt badtofflor att låna. Baddräkten var i förvånansvärt bra kvalité och bra passform. Kanske rynkad jag lite på ögonbrynen då receptionisten sa "se till att hålla Yukata'n torr, för den ska ni ha på er även till middag, frukost, under aktiviteter och behandlingar". Ett klädesplagg, (eller som jag gärna säger; en morgonrock) för ett dygn? Ja så var det. Men vi insåg snabbt att exakt alla gäster såg likadana ut. Varje person vi mötte var klädd i mörkblå bomullsrock och bar på små flätade korgar under armen, där vita handdukar vilade fint. Och den där "morgonrocken" prydd med tecknen “tur och lycka” och “sann glädje”, ja den använde vi även till behandlingar, till middag och frukost (även om jag vid det sistnämnda hade byxa och tröja under för att slippa frysa).






Vid själva badet fann man Japanska tvagningsrum, ett för killar och ett för tjejer. Där man via en badintroduktion fick lära sig hur man tvagar sig i Japan och hur de ser på vikten av att göra sig ren inför badet. Till skillnad fån många andra som ser badet som ett sätt att bli ren på. Där fanns också torrbastu, ångbastu, kallpool, vilostolar och ett vackert tehus. Utomhus låg de varma källorna i olika nivåer och olika temperaturer. Alla sagolikt och mysigt rykande en kall höstdag som denna. Men är man smart så börjar man med den "svalaste" av de varma källorna, för att sedan byta till de med varmare temperaturer. Men fryslort som jag är pallade jag inte livet i baddräkt utomhus i mer än några sekunder, så jag tog snabbt plats i första bästa pool. Vilket jag sen insåg var den tredje varmaste. Dumt. För att nedgradera till kallare vatten sen var inte ett alternativ.  
Att det är 16 års åldersgräns på hela Yasuragi´s anläggning var ett stort plus. För är jag på spa vill jag till fullo kunna njuta av lugnet och stillheten. Inte störas av skrikiga eller lekande barn som hoppar och skuttar. 2015 införde Yasuragi även en zon för digital tystnad i det japanska badet. För att man som gäst lättare ska kunna varva ned, hitta tillbaka till sin energi och åka hem med nya krafter. Något som jag tycker fler hotell, restauranger mm borde ta efter. Då vi själva är ute och reser har vi faktiskt telefonförbud då vi går ut och äter. Den "regeln" har vi haft sedan flera år tillbaks, för att man verkligen ska leva i nuet, var där man är, ta tillvara på stunden och varandra. 




Yasuragi Spa - Hamndalsvägen 6 - Saltsjö-Boo - Sverige

Tirta Gangga royal water palace

$
0
0
1948 byggdes vattenpalatset TIRTA GANGGA utav Karangasem sista kung. En man som även själv var med under arbetet, och då inte genom att stå och peka på vad som skulle byggas utan genom att själv ha sina fötter i gyttjan och själv gräva. Projektet var en stor hobby för kungen och han var även arkitekten bakom vattenträdgården. En plats som visar en unik blandning av balinesisk och kinesisk arkitektur. Men precis som andra vattenpalats på östra Bali ödelades även Tirta Gangga av vulkanen Agungs utbrott i början på 60-talet. Men vattenpalatset har sedan omsorgsfullt återuppbyggts till sin vackra och ståtliga charm. Vattnet i Tirta Gangga har alltid betraktats som helig och används även idag regelbundet för religiösa ceremonier.




I dag kan man i utbyte mot en billig inträdesbiljett vandra fritt i denna ljuvliga vattenträdgård. Promenera över fina broar, se vackra fontäner, flertalet bassänger och beundra många olika stenstatyer. Vackraste delen tycker jag är den stora bassängen där man kan balansera omkring på de små stenarna i vattnet, och samtidigt se på alla nyfikna karpar som gärna följer ens fotsteg. De flesta pooler är endast "ögongodis", men det finns också en mer avgränsad pool som man får bada i. Så tröttnar man för en dag på det varma havet finner man svalare vatten här. Även en restaurang finns på området.






JL Abang-Amlapura - Tirta Gangga Village - Karangasem - Bali - Indonesien

Bra massage och fina naglar på Bali

$
0
0
Mitt, eller rättare sagt vårt, favoritspa sedan några år tillbaks är THE NATURAL 2 MASSAGE & DAY SPA som man hittar mitt i Kuta. Ett litet ställe, långt ifrån exklusivt. Här finner man nämligen ingen pool, porlande stenstatyer eller blomsterarrangemang eller lummig trädgård. Nej, det här är ett enkelt spa, men fantastiskt bra. Till och med extremt bra om man sätter pris i förhållande till kvalité. The Natural II består av en mindre lokal med beigemålade väggar och endast 8 massagerum bakom tyggardiner, samt 6 stycken fåtöljer där bl.a. fotbehandlingar och nail art görs. Men det är rent och ordentligt. Personalen är jättetrevlig, välutbildad och de vet verkligen hur en bra massage ska ges. Och då ska tilläggas att när det kommer till massage är vi väldigt kräsna, men här vet de hur muskler ska behandlas. (Sen kan man ibland tyvärr få någon ur extrapersonalen då stället kvällstid oftast är fullsatt. Extrapersonalen är fortfarande duktig, men inte lika bra som övriga). Priset för 30 min rygg och nackmassage är 45.000Rp (ca 30kr), vilket i min värld gör detta till ett av Bali’s mest prisvärda och bästa spa.


JL Benesari - Kuta - Bali - Indonesien

Sjöstjärnor, vackra eller....

$
0
0
Det finns så mycket liv under ytan i världens tropiska vatten som fascinerar mig. Bland annat sjöstjärnor, i alla dess färger och former. Men på samma gång som jag tycker dessa djur är förföriskt vackra känns de även en gnutta läskiga, särkilt ju mer man vet om dem. Det är ju snudd på att de kan liknas med aliens. 
Du som vill fortsätta se sjöstjärnor  som endast vackra kan sluta läsa nu. 
Sjöstjärnor har vanligtvis en femtalig symmetri, men kan ha upp till 20 armar. Om någon skulle förloras växer en ny ut och vissa arter kan även dela på sig så att två nya individer bildas. Ytterst på varje arm sitter ett öga och de har även ett könsorgan i varje arm (fatta så mycket att hålla reda på). Själva änden de bajsar med sitter även lite märkligt på ovansidan. De har inte förmågan att planera sin "helhet" så ifall en arm hittar en attraktiv doft, blir den armen automatiskt dominerande och de andra måste följa efter (exempelvis när den jagar ett byte). Många tror säkert att sjöstjärnor går med sina armar, men de används för att slingra sig om föremål. På undersidan av armarna sitter tusentals små ben med sugkoppar och det är med dessa sjöstjärnan tar sig fram. Så därför ser det ut som de vackert svävar fram över botten. Sjöstjärnor är speciellt kända för sin förmåga att öppna stora musslor och när en sjöstjärna ska äta sätter den sig som en klocka över musslan. Den sätter fast ett stort antal sugfötter på musslans två skal och en välvuxen sjöstjärna kan med denna teknik utöva en dragkraft som motsvarar 4 kg! De har även två magar, en för att smälta födan och en som de kan föra ut genom munnen och vränga ut och in. 

På bilden nedan är en "CHOCOLATE CHIP STARFISH" (Protoreaster nodosus) som fått sitt namn för att den liknar en chokladkaka tack vare sina svarta prickar / taggar. Dessa är vanliga i havet kring Indonesien och färgerna på kroppen kan skifta från ljust cremefärgad till starkt orange. Vi såg mängder av dessa då vi snorklade utanför den pyttelilla ön Kanawa utanför Flores i Indonesien, och jag kan bara inte låta bli att fascineras av dessa underliga djur. 
Kanawa Island - Flores - Indonesien

Res aldrig utan försäkring (guide reseförsäkringar)

$
0
0
De flesta är idag medvetna om att det är viktigt att ha en reseförsäkring när man reser utomlands. Trots detta får Utrikesdepartementet hantera ett hundratal ärenden per år där Svenska medborgare hamnat i knipa på grund av att de inte varit försäkrade. (UD hjälper men ger inga ekonomiska bidrag). Antalet försäkring och olika bolag som finns idag kan nog likans med en rejäl djungel. Men den är värd att gå igen, för reseförsäkringen är sedan den viktigaste utgiften du har under din resa.

Vad din reseförsäkringen inte omfattar är lika viktigt att ha kolla på som vad försäkringen täcker. Genom hemförsäkringen har man oftast det grundläggande skyddet, men den täcker inte allt och inte alla sorters situationer. Tex inte skador som uppkommit vid riskfyllda aktiviteter, såsom surf, dykning, motorsporter, jakt, forspaddling, bergsbestigning, fallskärmshoppning, skärmflygning, bungyjump, offpiståkning, expeditioner på hög höjd mm. (I dag är det bara Folksam och If som inte gör några undantag alls för riskfyllda aktiviteter). Som EU-medborgare har du visserligen rätt till nödvändig sjukvård inom EU, men det är ändå bra att vara försäkrad då allt inte ingår. Ambulansflyg inom EU kan tex kosta upp mot 500 000 kronor, en kostnad som reseförsäkringar kan ersätta. Den som reser längre och befinner sig utanför EU utan försäkring riskerar en rejäl ekonomisk smäll om något skulle hända. Till exempel kan ambulansflyg från Asien kosta över 1 miljon kronor, intensivvård i USA 40 000 kronor per dygn, bår på reguljärflyg från Sydamerika ca 210.000 kronor.

Oavsett vilken typ av försäkring du väljer, teckna en som passar ditt sett att resa. Troligtvis är det stor chans att du aldrig kommer behöver använda reseförsäkringen, men olyckor sker och man vet aldrig när. Varje år skadar sig tiotusentals svenskar på utlandssemestern, varav jag själv bidragit till den statistiken, och jag skulle aldrig resa oförsäkrad. Reseförsäkringen är vad som kommer förse dig med sjukersättning när du blir sjuk eller skadad på resan, som ersätter dig när något dyrbart går sönder eller om du blir bestulen. När ditt flyg är försenat, när bagaget försvinner, eller om en familjemedlem avlider och du måste resa hem innan planerat.

En bra reseförsäkring bör innehålla:
  • Vårdkostnader vid akut sjukdom och olycka. 
  • Ersättning för hemtransport till Sverige vid svår skada. 
  • Ersättningsresa (en ny resa) om du måste åka hem under resans första hälft på grund av sjukdom eller olycksfall.
  • Beloppen för överfalls- och rättsskydd.
  • Ansvarsskydd om du blir skadeståndsskyldig.  
Det är bra om reseför­säkringen också täcker: 
  • Bagageskador. 
  • Bagageförsening. 
  • Flygplansförsening.  
  • Avbeställningsskydd för hela eller delar av resan.
Jag och Björn har nog varit med om det mesta. Försenade flyg, inställda flyg, skadat bagage, uteblivet bagage, stöld, samt flera sjukhussituationer. Även en extrem olycka då jag nästan miste livet. Hade vi inte haft koll på vår reseförsäkring då, eller om vi enbart haft grundskyddet i vår hemförsäkring och tänkt som så många gör "den täcker nog allt, olyckor händer inte mig"... då hade vi haft stora problem. I detta fall krävdes nästan 200.000kr för att lösa sjukhuskostnaden, för att ens kunna påbörja nödvändig behandling. En behandling läkarna behövde starta direkt men inte gjorde innan vi antingen betalat ur egen ficka eller fått klartecken från försäkringsbolaget. Nu fick vi hjälp av vårt försäkringsbolag som löste allting både snabbt och väldigt smidigt. Men låt säga att försäkringen inte hade täckt olyckan, att du fick veta det där och då, du behöver omedelbar vård, du har inte pengarna, det är helg och tidsskillnad till Sverige (svårt att få tag i banken), och du behöver få fram 200.000kr så snabbt som möjligt. Utöver det får du också 1 månads flygförbud, kan inte infinna dig på jobbet hemma och får utebliven inkomat för att du inte får flyga hem. Den situationen hade jag inte velat vara med om. Och det behövde jag inte heller, vilket jag är evig tacksam för. (Mer om den olyckan i kommande inlägg).

Mer information om olika typer av reseförsäkringar finns att läsa här nedan via länken:

HEMFÖRSÄKRING
I alla hemförsäkringen ingår en reseförsäkring som täcker de 45 första dagarna (60 dagar hos vissa försäkringsbolag). Kostar inget extra utöver hemförsäkringen och duger oftasta för den vanliga semesterresan. Ingår är skydd av egendom till ett visst maxbelopp, överfallsskydd, rättsskydd, ett ansvarsskydd och kompensation för förseningar och försvunnet bagage. Vad den ofta inte täcker är sådant som kan bli väldigt dyrt, tex akut sjukdom som innebär hemtransport till Sverige, samt skada vid extremsporter. Avbeställningsskydd ingår oftast inte heller. Hos konsumenternas.se kan man smidigt jämföra reseskyddet hos de olika hemförsäkringsbolagen och få en bra överblick av kostnad / vad som ingår.

HEMFÖRSÄKRING TILLÄGG
Om resan varar mer än 45 dagar behöver du förlänga hemförsäkringens reseskydd genom ett tillägg. Men tänk på att göra det innan du åker, det är närmast omöjligt att göra det om skyddet går ut medan du är borta. I hemförsäkringars tilläggsförsäkring ingår avbeställningsskydd samt ersättningsresa om mer än halva resan förstörts på grund av sjukdom. (Ersättningens maxsumma varierar mellan olika försäkringsbolag, men ligger oftast runt 25 000 kronor per person och 75 000 kronor per familj). Tilläggsförsäkring kostar från ca 300 kr per år och hushåll, plus kostnaden för hemförsäkringen.

RESEFÖRSÄKRING VIA BETALKORT
De flesta kreditkort inkluderar en reseförsäkring om man betalar en viss andel av resan med kort. Men ha koll på hur stor andel som måste betalas via kortet för att försäkringen ska gälla. Ibland krävs att du betalar mellan 50 och 75 procent med kreditkortet, ibland till och med hela beloppet. Ytterligare en nackdel med denna typ av reseförsäkring är att den inte alltid ger din partner/reskamrat skydd om du betalt dennes resa med ditt kort.
Däremot avbeställningsskydd som inte ingår i hemförsäkringen ingår, samt bankkortens skydd erbjuder ofta bättre kompen­sation vid försenat eller uteblivet bagage. Även annat som finns i hemförsäkringen kan ha förmånligare villkor.

SEPARAT RESEFÖRSÄKRING 
Kan man säg är försäkringarnas Rolls-Royce. Erbjuder allt som de andra försäkringarna täcker och mer där till. Villkoren kan också vara bättre, att försäkringen har en lägre självrisk och ger en högre ersättning. Separata reseförsäkringar har olika nivåer av skydd, en del reseförsäkringar fungerar som ett komplement till hemförsäkringen medan andra är helt fristående. Man ska man på resan syssla med någon form av extremsport är det oftast en separat reseförsäkring som behöver tecknas för fullgott skydd.

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå


När olyckan inträffar - vikten av rätt reseförsäkring

$
0
0
Vissa saker ska inte hända. Vissa saker tror man inte kommer hända. Men ibland inträffar det och livet förändras över en sekund. I juni för ungefär sex år sedan var ett sådant ögonblick, och  jag kan än idag höra läkarens ord eka i mitt huvud...
"hade du inte andats på vägen upp hade dina lungor sprängts."
Vi gör ett prova-på-dyk på Bali. På ön där säkerhet ofta inte tas på så stort allvar. Vi får en genomgång på max 10 minuter och går sedan i vattnet. Nästa gång jag tittar på djupmätaren visar den att vi befinner oss på mer än 22 meters djup. Detta är andra gången i mitt liv som jag dyker med tuber och jag har långt ifrån kontroll. De har gett mig för tunga vikter och dykinstruktören är den som sköter lufttrycket i min väst. Vraket vi simmar vid är coolt. Men någonstans där, då vi simmar lite mer uppåt märker jag hur jag dras mer uppåt än de andra. Jag kan inte hålla mig nere av mig själv och dykinstruktören ser jag inte till. Jag tar krampaktigt tag i Björns hand. Men det hjälper inte och jag släpper taget för att inte dra honom med mig. Några sekunder senare bryter jag genom havsytan som en raket. Jag sliter av mig masken och kippar efter andan. Illamåendet väller fram och huvudet snurrar. Jag ser land, lägger mig på rygg och sprakar med fötterna. Det känns som en evighet innan jag slutligen når den steniga stranden. Kroppen väger bly, benen darrar och vill inte bära. Vår driver och någon mer person sliter upp mig ur vågorna och får av mig utrustning. Jag säckar ihop på stenpirens kant och där blir jag liggandes. Länge.
Illamåendet är fruktansvärt, yrseln ger inte vika och hela kroppen känns konstig. De hårda stenarna under mig betyder ingenting, inte heller alla myror som springer över både mina armar och ben. Tiden går, timmarna går. Min kropp har ingen kraft och jag har svårt att fokusera. Jag hör hur dykinstruktören säger flera gånger till de andra i gruppen "hon har inte fått dykarsjuka, det är ingen fara". Men då jag flera timmar senare ber Björn ordna ett rum på boendet precis bredvid, förstår även dykinstruktören att det faktiskt är allvarligt.

Jag hamnar slutligen på SOS International i Kuta, där de direkt ger mig dropp och kopplar på mig en mask med rent syre att andas. Jag blir betydligt mycket bättre under närmast timmarna och skickas hem för att sova natten hemma (det här var under året vi bodde på Bali). Där och då kände jag mig så enormt mycket friskare och trodde inte allas att jag skulle behöva åka tillbaks till sjukhuset. Men följande morgon mår jag sämre igen, som om syrebehandlingen aldrig inträffat. Det kryper i både armar och ben, kroppen är domnad på flera ställen, illamåendet är tillbaks, en ny smärta har infunnit sig över bröstet och energin är totalt borta. Tillbaks på sjukhuset får jag åter igen andas rent syre och blir snabbt förflyttad till en ambulans, som med blåljus och sirener kör mig till Sanglah Hospital (Balis störts sjukhus). Från båren ser jag taklampor vaja förbi en efter en, lokalbor som förundrat ser på mig och jag känner hur en lätt lukt av mögel infinner sig. Jag är långt ifrån turiststråken och på en plats jag aldrig varit innan.
En ny läkare med specialkunskap inom dykolyckor undersöker mig och ytterligare en kvinnlig läkare tillkallas. Överläkaren ber mig bla stå upprätt och blunda. Jag som normalt sätt har väldigt bra balans vajar likt en boj på ett stormigt hav. Och läkarens ord är svåra att ta in "du har haft enorm tur. Hade du inte andats på vägen upp hade dina lungor sprängts". Stunden och orden känns lika overkliga som känslan i hela kroppen. Jag som aldrig i hela mitt liv trott att jag ens skulle få se en tryckkammare, nu står jag bredvid en och ska in i den. Överläkaren tror dessutom att jag kommer behöva två behandlingstillfällen.


Tryckkammaren är inte stor. Jag lägger mig på den ena britsen och den kvinnliga läkaren sätter sig på den andra. Den yttre och inre dörren stängs med stora vred, och ser ut nästan som dörrar gör till bankvalv på film. Trycket förändras och "vi går ner" till vad som motsvarar ett djup på 25-30 meter. Jag får en stor svart mask fastspänd över mun och näsa, med slangar som slingrar sig iväg. Andetagen är tunga, ansträngda och masken får mig att låta som Darth Vader. I intervaller tvingas jag andas i den. 20 min följt av paus på ynka 5 (då jag får andas normalt utan mask). 30 min mask, 5 min paus, 40 min mask, 5 min paus, 1 timme mask, 5 min paus osv. Tiden känns som en evighet, timmarna passerar, och andetagen blir bara jobbigare och jobbigare. Jag känner hur svetten plötsligt börjar rinna, hur jag kämpar hårt för varje andetag och plötsligt börjar kroppen skaka. Jag känner mig varm som en kamin, bröstkorgen hoppar okontrollerat, jag får panik och sliter av mig masken. Läkaren sänker snabbt temperaturen i tryckkammaren och det känns betydligt bättre. Hon kollar mig så allt är bra och ser till att jag börjar andas i masken igen. Ytterligare timmar passerar och när 7 timmar gått är min först behandling i tryckkammaren färdig. Den tunga runda dörren öppnas och jag går ut. Överläkaren frågar hur det känns och jag säger glatt "nu är jag frisk, vi ses inte i morgon".
Jag får tillbringa natten (dagen) med att sova hemma och jag somnar helt utmattad, men glad. Jag känner mig frisk och som vanligt igen. Men så kommer den åter igen, en ny morgon och jag är åter tillbaks på ruta ett. Jag är inte frisk, inte alls. Överläkaren hälsar mig välkommen tillbaks "vad var det jag sa, du var illa där an". Jag kliver in i tryckkammaren för andra gången, en ny läkare tar plats på britsen bredvid. Jag får på den svarta masken och börjar andas likt Dart Vader igen. Men stundtals orkar jag nu sitta upp och ser ut genom ett litet runt fönster där jag ser hur Björn sitter på en brits utanför tryckkammaren och väntar. Timmarna i tryckkammaren är lika långa som första vändan. Men efter den andra behandlingen behövde jag tack och lov inte återvända.




Dessa bilder har aldrig tidigare sett dagens ljus. Aldrig setts av någon annan än min man, som var med mig där och då, varje vakande sekund. Bilderna och minnet har legat långt undanstoppat, men bör se dagens ljus. För jag vill med detta betona vikten av hur extremt viktigt det är att ha en försäkring när man reser. Rätt försäkring, dessutom. Då olyckan inträffade gällde inte vår hemförsäkring (vilken sträcker sig i 45 dagar), men vi hade tecknat en extra reseförsäkring för resterande tiden av resan. Då även varit extra noga med att välja en försäkring som täcker extremsport iom att vi surfar och gillar äventyr. (Mer info om olika reseförsäkringar finns att läsa i tidigare inlägg). På grund av dykolyckan fick jag 1 månads flygförbud och fick inte heller förflytta mig på Bali hur som helst under den tiden (för många höjdmeter uppåt). Många extra läkarbesök gjordes även innan allt var klar och totalt kostade allt närmare 200.000kr. Hade jag inte haft en försäkring, och i det här fallet rätt typ av försäkring, då hade det varit extremt jobbigt ekonomiskt.
Företaget som vi dök med hette Angel Bali Dive, vilka jag inte tror finns kvar idag. En utredning startade via PADI Australien och det visade sig att företaget arbetade med falska PADI-certifikat och papper. Tyvärr något som inte är helt ovanligt på just Bali. 

Vacker blomsterskål eller äcklig snorskål?

$
0
0
Alla som varit på spa, främst utomlands, har garanterat legat på en massagebänken och tittat ner på en fin skål full av blommor. Men har du någonsin undrat varför den skålen står där? Och vad den fina blomsterskålen har för funktion? Jag tror nämligen att den har en funktion och personligen kallar jag den för SNORSKÅL. Förmodligen långt ifrån vad de flesta ser den som. Tar man Bali som exempel så finns där mängder utav två saker; massageställen och surfare. Det sistnämnda är en genre folk som även gillar massage, kanske lite extra mycket. Och som surfare samlar man då och då upp saltvatten i bihålorna (inte med mening såklart, men större vågor kan ha den effekten), vilket sedan kan ligga där ett bra tag även efter surfet... ja fram tills dess att man ligger på en massagebänk och legat där ett tag. Då töms allt saltvatten från bihålorna. Och vart tar det vägen? Jo det hamnar i den fina blomsterskålen som så lämpligt står precis under huvudet. Puts veck så är "äcklet" borta. Jag tror även att det finns en stor skara personer som somnar under massagen (vissa känner säkert igen sig nu) och kanske omedvetet dreglat rakt ned.
Så nu, ni som läser detta, nästa gång ni tar en massage och beundrar den fina skålen kanske ni kommer fnissa till och tänka "ahhh snorskålen". Sen om blomsterskålen från första början är ämnad för just det ändamålet låter jag förbi osagt, men det är i alla fall min teori. Plus att jag tycker det är bättre att den finns där och "gömmer"äcklet än att den stakars massören ska stå i diverse kroppsliga vätskor.


Balique - vintage café / restaurang

$
0
0
I fiskebyn Jimbaran finner man längs huvudgatan denna färgglada och charmiga restaurang, BALIQUE. Att gå över tröskeln här är som att gå bakåt i tiden. Så om du uppskattar vintage, äldre föremål, färgglada möbler, samt välsmakande mat, då är det hit du ska gå. Utsidan är lummig och mysig, medan insidan är luftig och rymlig. Det är högt i tak och den öppna planlösningen förstärker den charmiga atmosfären. Någon aircondition finns inte att tala om och skulle inte passa in heller. Men ett flertal takfläktar gör ändå temperaturen behaglig. Balique påminner nog mer om en hipp fabrikslokal i New York, än en klassisk restaurang på Bali. Men inredning är faktiskt en blandning från hela Indonesiens övärld, och de flesta klenoder är från ägarparets personliga samling. Balique är verkligen både originellt och läckert, samt visar att Jimbaran har mer att erbjuda än de välkända fiskerestaurangerna på stranden.






JL Uluwatu No 89 - Jimbaran - Bali

10 fakta om Bali du kanske inte visste

$
0
0
1. VULKANEN AGUNG
VulkanenAgungBalianses vara denheligaste platsenpå ön. Varje by har oftast tre speciella tempel (kahyangan tiga) varav det högst belägna av dessa alltid är riktad mot vulkanen. Balineserförsöker också sova med huvudetriktat motvulkanen.

2. TURISM
Baliärett populärt resmålför resenäreröver hela världen och ungefär 80% avöns ekonomi har anknytning tillturism. Allt frånaktivitetertillhotell och restauranger, vilket gör att turismen är denstörstaindustrinpå Bali i fråga om inkomst.

3. MANLIG HÅRKLIPPNING = BARN
Under den tiden ett par väntar barn får enligt tradition mannen i familjen inte klippa sig. Så om du som kille / man klipper dig under din semester på Bali, bli inte förvånad om du då får frågan "Have you got a baby?" (Jag skrattade själv förundrat då Björn första gången fick den frågan. Och jag förvånades lika mycket då jag själv ställde den frågan till en servitör på en restaurang vi ofta åt på och han svarade "ja, vi har precis fått tvillingar")

4. NYEPI DAY - TYSTNADENS DAG
Nyepi day, även känd som"tystnadens dag", ärenunik dag på Bali som startar det nya året. Under ett dygn stänger hela ön ner. Flygplatsen är stäng, inga restauranger eller affärer är öppna, ingen checkar in eller ut från hotell. Det är inte tillåtet att gå ut på gatorna och man får varken väsnas eller ha lampor tända.Detta är en dag som Balinesernatar på största allvar för att onda onda andar inte ska lockas till ön, så reglerna gäller även för turister. Vilket innebär att om man besöker Bali under denna dag måste man hålla sig på sitt hotell (bara att kolla innan så hotellet har restaurang och att den är öppen). Går man ut riskerar man att bli deporterad.

5. SPRÅK
Även om indonesiskaär landetsofficiella språkfinns det enmängd olikaspråkochdialektersom talasiIndonesien. De flestabalinesiskainvånaretalar3språk: balinesiska,Indonesiskaoch engelsk. Och inom det balinesiska språket finns också dialekter beroende på samhällsklass. 

6. NAMN
På Bali kommer du möta mångamänniskor som heterWayan, Made, NyomanellerKetut. Det är för att de flestamänniskor på Bali får en av dessa fyranamn, oavsett man eller kvinna. Det betyder helt enkelt"förstfödde", "andre född", "tredje född" och "fjärde född". Och får man då fler än fyra barn, vad gör man då? Jo då starta man helt enkeltom igenoch namngehonom efter ordningen;
1. Wayan, Gede eller Putu
2. Made eller Kadek
3. Nyoman
4. Ketut

7. NYFÖDDA
Balinesiskabarn bärs överalltunder de första tre månadernaav sitt liv och det är för att deinte fårröra marken. De anses vara skyddade av änglar, vars koppling tillandarnahålls intaktgenom att de interör vidjorden. Närsedan tre månader passerat och det är dagsattröra marken hålls en storceremoni.

8. DJURLIVET I VATTNET
Det indonesiskavattnet ärhem för omkring3.000fiskarter.Det ärdubbelt så många artersom finns iStora barriärrevet. Den geografiska plats där ön Bali ligger kallas också för "Coral Triangle". Haven som möts kommer från väster om Indonesien, Filippinerna, Malaysia, Salomonöarna, Papua NyaGuinea och Timor., vilket är anledningen till Bali´s varierade marina liv. (Samt också en orsak till varför man ofta stöter på stora vågor om man åker båt från Bali till Gili öarna).

9.  VÄRLDENS DYRASTE KAFFE
Världensdyrastekaffe produceras påBali. Det kallasKopiLuwakoch jag kallar det för "bajskaffe". Det framställs nämligen inte likt vanligtkaffe. Luwak är det lokala namnet på mårddjuret som äter endast de bästa sorterna av kaffebären. Efter att de passerat djurets matsmältningssystem plockas kaffebönorna ur dess avföring för rengöring och rostning.

10. RELIGION
Även om Indonesien är ett muslimskt land så är runt 90% av befolkningen på Bali hinduiskt. (Så är man på Bali under Nypie Day och inte vill "fira" den dagen enligt tradition kan man tex åka till byn Medewi som still störst del är muslimskt).

Nybörjarvänliga surfbryt på Bali

$
0
0
Bali är en världskänd ö när det kommer till surfing. Det finns imponerande vågor från öst till väst och surfbryt finns att hitta för alla nivåer. Personligen skulle jag dock inte kalla Bali för nybörjarsurfarnas bästa plats, då ligger både Sri Lanka och Costa Rica bättre till. Men här är en lista över några avde mer nybörjarvänliga surfställena Bali.

KUTA

Kuta var Balis första surfstrand och är idag öns mest kända strand. Längs den långa ljusa strandkanten står brädor uppställda för uthyrning, runt 25.000Rp per timme (ca 17kr, men förhandlingsbart åt alla hålla, som alltid när det gäller priser på Bali). Även inne i Kuta kryllar det av surfbutiker som hyr ut brädor. Locals på stranden erbjuder förutom uthyrning av brädor också surflektioner. Och längs strandgatan hittar man företagen som erbjuder endagskurser och flerdagarskurser. Pro Surf Schoolär ett företag som funnits med länge, som har bra lärare och kan sin sak. Easy Surf däremot är ett företag åt det motsatta hållet och inget man bör använda sig av om man vill lära sig surfa.
Kuta stranden är stranden No 1 för nybörjare. Men som alltid med surf så styrs vågornas storlek och form av väder och vind. Så vid fel tid är Kuta stranden allt annat än nybörjarvänligt. Mitt tips (oavsett plats att surfa på), använd dig av en surfskola eller någon lokalbo för att veta vilken bräda du ska börja med och vilken tid på dagen du har som bäst möjlighet till att lära dig. Går du ut vid rätt tidpunkt kommer du kanske älska surfing och går du ut fel kommer du hata det.



 


SEMINYAK

Seminyak stranden liknar Kuta och de båda stränderna avlöser varandra. Seminyak ligger på samma sydvästra del av Bali och är också en bra plats för nybörjare. Skillnaden är att här kantas stranden av fler solstolar än surfbrädor. Och prislappen för samma tjänster som någon kilometer bort (Kuta) är här lite dyrare. Men bra nybörjarvågor finner man särskilt vid brytet Oberoi, precis utanför hotellet Ku De Ta. 










CANGGU

Vackra och lantliga Canggu är även det en känd plats för sina olika surfbryts, men området har även under senare år blivit en mångkulturell hipster plats. (Majoriteten utlänningar som flyttar till Bali bosätter sig nämligen i just Canggu). Bland risfält och små gator finner man många hälsosamma kaféer och restauranger, enskilda små butiker och strandbarer. När det kommer till surfställen i Canggu finns det flera stycken, varav tre som är någorlunda nybörjarvänliga är:
  • OLD MANS och BATU BOLONG - två surfbryt som ligger bredvid varandra och har mycket gemensamt. Båda är revbryt och har mjuka och långsamma vågor, perfekt för den mer avancerade nybörjaren som lämnat vitvattnet och vill öva på gröna vågor. Båda platserna har höger- och väntervågor. Fungerar oftast på alla typer av tidvatten men är som bäst vid "mid-tide". Dessa bryt kräver dock av dig som nybörjare att du har en vissa paddlingsfärdighet, för lineup ligger ca 150 meter ut.
  • BERAWA - Ett strandbryt med flera peakar som erbjuder surf för flera nivåer, från nybörjare till riktigt duktiga beroende på swell. Stranden är vacker och här är inte lika fullt av turister uppe på stranden, till skillnad från Kuta och Seminyak.



    Tips - äventyrliga naturupplevelser på Bali

    $
    0
    0

    TERRÄNGFORDON BLAND BERGEN

    Ca fem minuter efter att vi uppe bland Munduks berg tagit plats i terrängfordonen Finn Komodo infinner sig smaken av lera i munnen och knappt en torr fläck finns på kläderna. Det mullrande ljudet från motorn bakom ryggen är öronbedövande, men ord onödiga för våra leenden säger allt. Guiden Joni ropar "The road we will take now sometimes makes people cry..." vilket får våra ögon att gnistra av förtjusning. Den jordiga vägen framför oss beskrivs nog bäst som ett stort stenrös, eller något som borde vara helt omöjligt att köra över. Men terrängfordonet tar sig fram, nästan likt en robot klättrar hjulen över stenbumlingar och genom gropar. Vissa stunder nästan helt på tvären, som om fordonet borde få slagsidan och tippa över. Men vi fortsätter. Uppåt, framåt. Kvistar och grena har inget att sätta emot. Inte heller att höger och vänster hjuls underlag skiftar med en meter i höjdskillnad är något hinder. Upplevelsen är fantastisk och den flera timmar långa körningen (som mestadels sedan fortsätter på enklare underlag) tar oss förbi både sagolik natur, ett vattenfall och en äldre gummas hus där vi bjuds på frukt.

    Utanför den lilla bergsbyn Munduk på norra Bali finner man företaget Munduk Wilderness. De är de enda på Bali som gör turer med de speciella terrängfordonen Fin Komodo. Pris ca 860kr. Heldagsupplevelse. Åldersgräns 18 och och körkort är ett krav.







    BESTIGA BALIS HÖGSTA VULKAN, GUNUNG AGUNG

    Klockan ringer 01:00 på natten, jag tejpar min fötter och knyter skorna hårt. Det ögonen kan urskilja är endast vad pannlampans sken lyser upp närmast fötterna. På båda sidor om stigen gapar ett oändligt mörker, och svaga läten av löv och buskar prasslar i det okända. Konstant vandrar vi uppåt under flera timmar, tills natten började släppa sitt grepp och ge plats för gryningens svaga ljus. Balis högsta vulkan klassas inte som en enkel bestigning och då vi lämnar trädgränsen bakom oss förstår man varför. Därefter finns ingen stig att följa, lutningen är 12% och vulkanen karg och kal. Under vissa partier går alla i gruppen på alla fyra för att inte förlora fästet. Luften blir tunnare, andetagen mer ansträngda och musklerna allt tröttare. Men då solens första strålar letar sig fram över horisonten och vi når toppen (2884 möh) är känslan oslagbar. Där står vi med hela Bali vilande framför våra fötter. Med ett stort leende packar guiden Gung Bawa upp sin ryggsäck och server oss frukost. Under några minuter sveps vi in i ett moln som glider förbi och Gung Bawa sätter sig på vulkankraterns kant, tänder några rökelser och ber till sina gudar.


    Att bestiga vulkanen Agung går att göra från två utgångspunkter, byn Selat (8 timmars vandring) och Besakih (12 timmars vandring). Gung Bawa är en erfaren guide som sedan 1996 driver Gung Bawa Trekking. Pris ca 1500kr pp, billigare (ca 900 kr) om man går i grupp av 2-8 personer. Bestigningen är en heldygnsupplevelse och kräver att man är vid god fysisk hälsa.
























    FORSPADDLING

    Den varierande naturen under den 1.2 mil långa forspaddlingen på Ayung Riverär svår att sluta beundra. Paddeltagen tar oss fram genom regnskog, vi skymtar vackra risfält och passerar flertalet vattenfall i varierande storlekar. Under en sträcka med lugnare vatten glider vi bredvid en 200m lång bergssida, där några av Ubuds konstnärer karvat ut statyer föreställande olika sagor. Men då forsarna återigen ökar återgår fokuset till paddeltagens kraft. Vattnet stänker, flotten kränger och alla kämpar ihärdigt efter guidens instruktioner. Men plötsligt är stoppet oundvikligt. Flotten fastnar på tvären mellan två stenar och det vita vattnet slår hårt mot oss. Den aggressiva strömmen blir övermäktigt och jag kastas ur. Avsaknaden av min och en till passagerares tyngd får flotten att lossna. Jag känner hur den dundrar fram över mig och jag har nog aldrig varit så glad över både hjälm och flytväst som just då. Väl med huvudet över ytan igen, och en bunt blåmärken rikare, flyter jag okontrollerat och snabbt fram bland strömmarna. Men känslan är precis som i början av paddlingen där en blandning av förtjusning och adrenalin pumpar genom kroppen. Vid lugnare vatten rycker gudens hjälpande hand upp mig på flotten igen och en fantastisk forspaddling i magisk miljö fortsätter.

    Företaget Ayung River Rafting som man finner i byn Ubud är ett av många bolag på Bali som är specialiserad  inom forspaddling. Pris ca 600kr, minimum 2 personer. Halvdagsupplevelse. Forspaddling finns att göra på många ställen på Bali men flertalet har sin utgångspunkt utanför Ubud.
























    DYKNING / SNORKLING

    Alla koraller så förtjusande. Alla fiskar så imponerande. All natur så fint förtrollande. Men inte att förglömma är avgrunden, som så mystiskt läskigt kanske gör just detta ställe så speciellt och annorlunda. Jag tar ett djupt andetag och simmar längs botten som plötsligt försvinner under mig. Jag blicka ner i den djupaste blå avgrunden. Försöker se slutet, försöker se botten, men allt som ögat kan urskilja är skuggor av större fiskar. Man skulle nog kunna stirra sig blind in i detta mystiska paradis. Och just "stupet" under vattnet, samt vraket Anchor, är det vad som lockar främst dykare till ön Menjangan.

    Precis utanför stranden vid den lilla byn Pemuteran på norra Bali finns även öns bästa snorkling. Där startade år 2000 restaureringsprojekt Bio-Rock för att återuppbygga reven som under många år tagit skada av destruktiva fiskemetoder. Inom ett område av 2 hektar har mängder av korallplantor installerats och det är en vacker syn att beundra genom cyklop och snorkel. Korallerna är planterade på olika konstnärliga strukturer, så upplevelsen är nästan som att gå på museum men under ytan. Uppe på stranden sitter skyltar som tydligt visar vart man får gå i och ur havet, och via donation eller "Sponsor a Baby Coral" (man köper en korall som planteras ut) kan man bidra till att korallerna ska växa och bli fler.


    Menjangan är en liten obebodd ö som tillhör Balis nationalpark. Dagsutflykter avgår dit med båt från Labuhan Lalang (inte långt från Pemuteran), för att antingen snorkla eller dyka. Kostar runt 300-400kr per båt om ca 10 personer. Reser man ensam och inte vill betala för en hel båt kan man i biljettkiosken ordna så man får plats i något sällskap (till bättre pris). Bor gör man lämpligast i byn Pemuteran, varifrån man via hotellenäven kan får hjälp att ordna turer till ön Menjangan. Vill man snorkla utanför Pemuterans strand finns mask och fenor att hyra direkt på stranden, för 50.000Rp (ca 30kr) för ett sett under en heldag. (Vad gäller dykning på Bali så finns det flera bolag som inte är seriösa, så var försiktig, så det inte går lika illa som när vi dök vid Vraket Liberty)


    Grand la Walon Hotel i Kuta

    $
    0
    0
    Våra sista dagar på Bali bodde vi på det nyöppnade GRAND LA WALON HOTEL som ligger centralt i Kuta. Via en fem minuters promenad når man stranden samt Kuta Beachwalk Mall. Och går man lika många minuter åt andra hållet befinner man sig så centralt det går. Eftersom hotellet var väldigt nyöppnat hade de erbjudande (via en skylt ute på vägen) med specialpriser, så vi bodde i ett "Deluxe Room with Pool Acces" för ca 350kr för två inklusive frukost. Normalpriset för samma rum ligger på 660.000IDR (ca 460kr) plus tax och service.
    Det märktes väl att hotellet var nyöppnat. Det fanns inte tillstymmelse till slitage någonstans och man kunde även känna av att personalen inte var helt van med allting, men ändå både väldigt trevlig och hjälpsam. Rummet var fint och modernt, med både ac, säkerhetsbox, kylskåp och wi-fi (det sistnämnda fanns i alla utrymmen). Vi gillade allt med detta hotell utom frukosten som skulle kunna förbättras, men det kommer nog ske så småningom.  



    JL Benesari - Kuta - Bali - Indonesien

    Sjukhus på Bali

    $
    0
    0
    Skulle olyckan inträffa under semestern är det bra att veta vart man ska vända sig bland öns 33 sjukhus. Bali har bra sjukvård, så man behöver inte oroa sig över det. Men som turist är det främst vid SOS International eller BIMC Hospital man ska uppsöka vård för bästa hjälp. Båda är belägna strax utanför Kuta på södra delen av ön och de ligger nästan grannar. De kan liknas med våra svenska sjukhus både vad gäller standard och kunskap. (Men man får snabbare vård)
    Bali's största sjukhus heter Sanglah Hospital och är beläget i huvudstaden Denpasar. Det är inget sjukhus jag skulle rekommendera en turist att vända sig till i första hand, men är man med om t.ex. en dykolycka så måste man dit för där finns öns enda tryckkammare. Där finns även mer inriktad specialkunskap, så om något skulle saknas på ovan nämnda sjukhus får man en remiss dit.
    Apotek finns det även gott om och de vanligaste är; Guardian och Kimia Farma. Små "hälsocentraler" / privata kliniker finns det också många utav, vilka fungerar bra att vända sig till för mindre skador eller problem. Men de håller sällan samma standard som sjukhusen SOS International och BIMC Hospital, samt uppsöker man någon av dessa långt ut på landet kan språket bli ett problem. 

    JL. Bypass Ngurah Rai 505  
    Kuta 80221 
    Tel: (+62) 361 720 100

    BIMC HOSPITAL(finns även i Nusa Dua)
    JL. Bypass Ngurah Rai No 100
    Kuta 80361
    Tel: (+62) 361 761 263 / 3003 911

    SANGLAH HOSPITAL
    JL. Diponegoro 
    Denpasar 80114 
    Tel: (+62) 361 227911-15

    Att köra moped på Bali

    $
    0
    0
    Trafiken på Bali är ett stycke för sig och skiljer sig extremt mycket från hur det är att köra i Sverige. Först och främst är det vänstertrafik och vägarna är små och överfulla av fordon, både bilar och mopeder. Det tutas hit och dit och allt kan uppfattas väldigt rörigt, särskilt i de större städerna. Men hastigheten överstiger sällan 40 km/h, annat än på motorvägen där hastigheten ligger upp mot 70 km/h.



    BALIS TRAFIK PRINCIPER
    • Tuta - betyder "se mig"
    • Vägskyltar är inte så vanligt alla gånger
    • Byta fil utan förvarning/ blinkers är fullt normalt
    • Rondeller är extra röriga (där finns inga regler)
    • Vägfiler respekteras sällan (4 bilar i bredd plus mopeder på en tvåfilig väg = ej ovanligt)
    • Vägar stängas av för ceremonier
    • Många små vägar (en tungt trafikerad med extra mycket olyckor)

    BALIS SPIRITUELLA TRAFIK PRINCIPER
    • Bli inte arg
    • Bli inte förolämpad 
    • Det finns ingen anledning att stressa 
    • Ingenting är vad det verkar 
    • Allt kan hända, när som helst 
    • Låt saker ske i sitt naturliga flöde 
    • Acceptera andra så som de är / kör 
    • Känn dig sansad
    • Visa respekt 
    • Var alltid alert
    REGLER FÖR ATT KÖRA MOPED SOM SVENSK MEDBORGARE
    Det smidigaste sättet att ta sig fram på ön (särskilt södra delen) är via det motordrivna fordonet på två hjul. Vissa kallar det scooter, andra motorcykel och själv säger jag moped. För att lagligt få köra detta fordon på Bali krävs att du har svenskt motorcykelkörkort. Vilket jag personligen tycker är helt rätt. De som inte har bilkörkort får inte köra bil, så varför ska de som aldrig kört motorcykel få tillåtelse att köra motsvarande? Dessutom i en trafik som är väldigt speciell och där dödligheten i trafikolyckorär enormt stor. Men, det extremt vanligt att turister på Bali köra olagligt. Och anledningen är för att de flesta unga tycker "det är väl inte så svårt att köra moped", samt att det är enkelt att muta sig ur problemet vid en poliskontroll. Räcker oftast med 50.000Rp (34kr) som man lagt med fordonsbeviset och som smidigt försvinner då poliskonstapeln kontrollerar det. Denna del av Bali vad gäller korruption är något jag verkligen ogillar. Spelar ingen roll att de ökat antalet poliskontroller senaste åren då korruptionen är densamma. Men om du blir stoppad i en poliskontroll, tagen för fortkörning, för att du kör utan hjälm eller varit inblandad i en olycka, så kan påföljderna bli att fordonet beslagtas, du få böter och hamnar i domstol.  

    Min(i) guide till Nusa Lembongan & Ceningan

    $
    0
    0
    När många säger Gili öarna så säger jag Nusa Lembongan och Ceningan. De två små öarna som endast ligger 30 minuters båtresa från Bali. De påminner tillika om ett forna Bali, men med en gnutta "sjörövarkänsla". Atmosfären är genuin, lantlig och förförisk. Samt öarna är inte lika besökta av turister, ännu (bör nog tilläggas). I nedan reseguide delar jag med mig av personliga tips, från billiga till dyra restauranger, fina stränder, mysiga boenden och hur man enklast tar sig runt. Reportaget finns att läsa som pdf här.


    Tre imponerande hotell vid Ubud

    $
    0
    0
    Konstnärsbyn Ubud på ön Bali i Indonesien är en trivsam ort med vackra omgivningar. Inom de centrala delarna finner man bl.a. matmarknaden och den vanliga marknaden, Monkey Forest med alla nyfikna (läs påflugna) apor, många charmiga affärer och fantastiska restauranger. Längre utanför kan man njuta av underbara promenadvägar, fantastiska vyer över stora risfält och trollbindande tempel. Ubud har blivit något utav en "hotspot" på Bali, ett ställe som nästan ingen turister missar under sitt besök på ön. Men de flesta tänker dock att det är en liten by. Och ja Ubud's stadskärna må va liten, men själva distriktet sträcker sig mycket större. Och där ute, lite mer avlägset och enskilt, finner man flertalet lyxiga och häpnadsväckande hotell. Här är mina tre personliga favoriter i den kategorin.

    HANGING GARDENS OF BALI - enastående lyx

    Den stor öppna receptionen är vacker och inbjudande, men den säger egentligen inte mycket om resten. På andra sidan, på sluttningen av en enorm dalgång, villar ett enastående hotellkomplex. Med fantastisk utsikt över endast natur, ett tempel och med Ayung River porlande längst ner i dalgången. Grundarens koncept var att skapa något magiskt i Balis djungel, och det här stället är minst sagt magiskt. "Rummen"är stora privat villor men egen endless pool och tillhörande massagerum. De känns ganska privata och avskilda, trots att det i den sluttande grönskan gömmer sig 44 privata villor. För att ta sig upp och ner inom hotellområdet åker man en mindre spårvagn / linbana, vilket bara det är en upplevelse i sig. Vill man hellre gå är det 88 trappsteg mellan reception och restaurang, så spårvagnen är befogad. Varenda liten detalj på denna resort är vacker och förtrollande, för att inte tala om den stora allmänna poolen i två våningar.

    Pris från: 3100kr per natt 
    Hemsida:www.hanginggardensofbali.com
    Plats: byn Payangan (ca 30 min med bil till centrala Ubud)












    BAGUS JATI - bra för själen

    Hotellets slogan är "health and wellbeing retreat", vilket resorten är enda ut i grästopparna. Det fem hektar stora hotellområdet känns luftigt, är otroligt välskött och enormt vackert. Hotell är beläget på toppen av en dal, dit makalösa soluppgångar letar sig fram i tidig morgontimme. Odlingar av frukt och grönsaker ses här och var på området, vilket restaurangen tar tillvara på på bästa sätt. Bor gör man i privata villor som är smakfullt inredda och andas sann Bali-känsla. Hit reser man främst för att finna verklig avkoppling. Antingen på deras vackra spaanläggning och via sköna behandlingar, eller genom några av de många yoga-pass som hålls i den mäktiga yogapaviljongen. Även där är naturen närmsta granne och nedanför finner man hotellets egna vattenfall.

    Pris från: 2400kr per natt
    Hemsida:www.bagusjati.com
    Plats: byn Sebatu (ca 40 min med bil till centrala Ubud )












    VILLA KALISHA - för kärleksparet

    Den privat lyxvillan Villa Kalisha har endast två sovrum och är för max 4 personer, vilket gör stället unikt och underbart himmelskt. Ett fantastiskt ställe att bo på om man inte vill ha en enda granne, eller letar efter lite extra uppassning. Bor man vid Villa Kalisha ingår nämligen fyra heltidsanställda, varav en personlig kock. Maten går i äkta Balinesisk stil och serveras lika vackert som det smakar gott. För att nå villan behöver man ta en kort promenad över ett risfält, och redan där andas allt wow-känsla. En känsla som sedan vilar över varje stund, över villans läge, de smakfulla rummen, den privata poolen, utsikten över ravinen osv. Perfekt för den som letar efter ett makalöst fint och välkomnande boende till sin bröllopsresa. Det är även svårt att hitta mer underbar personal än här.

    Pris från: 1900kr per natt
    Hemsida:www.villakalisha.com
    Plats: byn Kebon strax utanför Tegallalang (15-20 min med bil till centrala Ubud)




    Bra att veta innan Costa Rica resan

    $
    0
    0
    År 2015 slog Costa Rica rekord i antalet turister som någonsin besökt landet under ett år, då 2.66 miljoner resenärer från hela världen reste till detta tropiska paradis. En siffra som med störst sannolikhet inte kommer att minska framöver. Och för oss är det om bara ett par dagar dags för boarding igen. För att plussa på den där statistiken, då vi återvända till landet som vi precis som så många andra tycker är helt underbart. Så i och med det följer här några saker som kan vara bara att veta om du planerar en resa till Costa Rica.

    REGNSÄSONG / TORRPERIOD 
    Costa Ricas torrperiod sträcker sig från december till april och är den period av året då flest turister väljer att resa. Men lokalbefolkningen föredrar oftast regnperioden, även känd som den gröna säsongen, som sträcker sig från maj till november. Personligen tycker jag inte man ska stirra sig blind på torrperiod eller regnperiod. Vädret och temperaturen i Costa Rica skiftar nämligen mycket beroende på vilken del av landet man besöker. Runt San Jose, Monteverde, La Fortuna och andra bergsområden är det alltid mycket svalare och regnigare. (Jag "fryser" ofta i dessa områden även under torrperioden, och föredrar byxor och tröja många gånger). Under torrperioden är det å andra sidan väldigt varmt utmed kusterna. Så hett och torrt att de enkla vägarna dammar rejält och får den närmsta naturen att skifta mer åt brunt än grönt. 

    HÖGSÄSONG
    December och januari är landets absoluta peak-säsong. Naturen är fortfarande frodig efter regnperioden och vädret vid kusten fantastiskt. Temperaturen ligger runt 25-30°C under dagen, 20-25°C på natten, och det turkosa havet runt 27°C. Men eftersom december och januari är de populäraste månaderna är det också den dyraste tiden att besöka Costa Rica. Alla hotell och även vissa upplevelsearrangörer lägger på enhögsäsongskostnadpå sina priser.

    VISUM
    Svenska medborgare behöver inte visum för vistelse kortare än 90 dagar i Costa Rica. Men passet måste ha sex månaders kvarvarande giltighetstid vid inresa.

    SÄKERHET
    Costa Rica är ett förhållandevis säkert land, ett av de säkraste i Centralamerika. Men självklart ska man vart man än reser i världen använda sunt förnuft och grundläggande säkerhetstänk. Många gånger är det ögonblicket som gör tjuven och inte tvärt om. De vanligaste brotten, om man mot alla förmodan skulle råka ut för något, är snatteri, fickstölder, väskryckning etc.

    HOPPA ÖVER
    Huvudstaden San José är inget speciellt och inget man behöver ta med på sin upplevelselista. Vissa delar av huvudstaden har även betydligt högre kriminalitet / brottsstatistik, främst nattetid. Så om du väljer att tillbringa några dagar i huvudstaden, utforska den under dagtid.

    INTERNET
    Att hålla sig uppdaterat på sociala medier under sin resa i Costa Rica är inget problem. Wi-Fi är lätt att hitta i turisttäta områden. De flesta hotell och restauranger har också gratis wi-fi.

    VALUTA 
    Både USD och Colon (CRC) är gångbart i Costa Rica, men deras egna valuta är att föredra. Bankomater finns i relativt god utsträckning, men besöker du mindre byar se till att ta ut pengar i förväg för att vara på den säkra sidan. (Högst belopp att ta ut är oftast $500). De absolut flesta hotell går att betala med kort och de föredrar USD, precis som många upplevelsearrangörer. 

    VACCINATION
    Resenärer uppmanas att vaccinera sig mot hepatit A och B. Ta Polio-, stelkramp- och difterivaccination, samt gula febern. (Gula febern-vaccination är krav om du anländer från vissa länder i Afrika eller Sydamerika). Tyfoid rekommenderas vid längre vistelse i landet. Rådfråga alltid din vaccinationsklinik. 

    LOKALTRAFIK
    Costa Rica har ett ganska väl utvecklat bussystem som man kan använda för att ta sig typ överallt i landet. Bussarna är inte moderna som i Sverige, men ok. Det finns tidtabeller för avgångar, men du bör beräkna att resan tar längre tid. Biljett köps oftast på bussen och man betalar i colones.
    Viewing all 451 articles
    Browse latest View live